WiFi: een bekend begrip voor iedereen. Maar wat maar weinig bekend is, is de daadwerkelijke technologie daarachter. Vooral in de afgelopen jaren is deze technologie in een hoog tempo geavanceerder geworden, en met de introductie van WiFi 6E is er een nieuwe mijlpaal bereikt. WiFi 6E voegt een extra stuk frequentieruimte toe, wat zorgt voor snellere en betrouwbaardere verbindingen. Deze ontwikkeling komt op precies het juiste moment, want vandaag de dag blijft de vraag naar stabiele netwerken die meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen ondersteunen groeien. Maar wat is het verschil ten opzichte van vorige netwerksoorten, en wat kan het opleveren? Dat bespreekt Thijn, Senior Netwerk Consultant bij 4IP Solutions, in deze blog.

Wat is WiFi 6E eigenlijk?

Voor de komst van WiFi 6E was er veel overlap op bestaande banden, met storingen en tragere verbindingen als gevolg. Maar met de komst van WiFi 6E is, aan de bestaande 2.4 GHz en 5 GHz-banden, nu ook de 6 GHz-frequentieband toegevoegd. Het effect hiervan kun je vergelijken met een drukke snelweg. Als er maar een paar rijstroken open zijn, betekent dat dat er in de spits – wanneer er veel auto’s overheen moeten – de doorstroom langzamer is. WiFi 6E zorgt in feite voor meer rijstroken, en dus een soepelere doorstroom. Daarbij komt dat het interferentie tegengaat. Denk bijvoorbeeld aan bluetooth-apparaten en andere draadloze technologieën: deze kunnen op een smalle band zorgen voor veel stoorzenders.

Voor wie is WiFi 6E?

De toegenomen bandbreedte bij WiFi 6E zorgt dus voor een stabieler netwerk en hogere snelheden. Dit is interessant voor organisaties waar veel apparatuur tegelijkertijd goed moet functioneren. Denk hierbij aan ziekenhuizen, distributiecentra of drukke kantooromgevingen. Dergelijke organisaties kunnen met WiFi 6E rekenen op een toekomstbestendige infrastructuur, zelfs wanneer er nieuwe apparaten en technologieën ontstaan.

Ook niet onbelangrijk is het hogere niveau van versleuteling en beveiliging.  Openbare WiFi-netwerken kunnen met WiFi 6E gebruikmaken van Opportunistic Wireless Encryption (OWE) . Dit zorgt ervoor dat de verbinding tussen je apparaat en het WiFi-netwerk versleuteld is, zelfs wanneer je geen wachtwoord gebruikt. Daarnaast vereist WiFi 6E het gebruik van een nieuw type wachtwoordbeveiliging, WPA3, dat betere bescherming biedt dan voorganger WPA2. Kortom, het zorgt voor een veiligere gegevensoverdracht, wat nu belangrijker is dan ooit om datalekken te voorkomen en privacy te waarborgen.

Wanneer implementeer je WiFi 6E?

Ondanks de voordelen, zijn er binnen de implementatie van WiFi 6E verschillende factoren om rekening mee te houden. Daarom is het belangrijk om het doel scherp te hebben, dus: wat moet het doen? Wanneer bereik belangrijker is dan snelheid, blijft 2.4 GHz of 5 GHz misschien een betere keuze. WiFi 6E is namelijk vooral geschikt voor omgevingen waar snelheid en capaciteit essentieel zijn. Een organisatie met een kantooromgeving is hier een mooi voorbeeld van. Alle medewerkers moeten op kantoor kunnen profiteren van snel internet om hun werk goed te kunnen doen. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat hogere frequenties een korter bereik hebben. Dit betekent dat, wanneer er veel muren of obstakels zijn, dit impact kan hebben op de dekking van het netwerk.

Ook moeten alle aangesloten apparaten compatibel zijn met de 6 GHz-band. Gezien de relatief nieuwe technologie, is dit bij oudere (medische) apparatuur misschien nog niet het geval. Dit maakt WiFi 6E momenteel vooral geschikt voor omgevingen met moderne apparaten die hoge snelheden of een stabiele verbinding nodig hebben, of juist voor organisaties die voorbereid willen zijn op de toekomstige vervanging van apparatuur. Wanneer je ervoor kiest om over te stappen, is het laatste punt erg belangrijk: laat voor de implementatie het netwerk zorgvuldig inmeten door een netwerkspecialist. Zo worden de kosten goed afgewogen tegen de beoogde dekking en prestaties van WiFi 6E.

Storingvrij en efficiënt werken

Voor veel omgevingen kan WiFi 6E van grote waarde zijn. De hogere snelheden en groei in capaciteit zijn voor kantooromgevingen ideaal, omdat het gunstig is voor digitale vergaderingen en hybride werkplekken waar meerdere apparaten continu verbonden zijn. Maar ook in ziekenhuizen levert WiFi 6E veel op. Dankzij de beschikbaarheid van extra kanalen, is het mogelijk om storingvrij te werken. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een dergelijke omgeving, omdat kritieke medische apparatuur te allen tijde stabiel moet functioneren. Maar ook supermarkten en distributiecentra kunnen profiteren van de flexibiliteit van WiFi 6E. Het netwerk kan gelijktijdig werken met IoT-oplossingen en smart devices. Denk bijvoorbeeld aan digitale prijskaarten en slim voorraadbeheer. Zo kunnen deze tools efficiënter worden ingezet en hebben medewerkers sneller toegang tot real-time data.

Met hogere snelheden, grotere capaciteit en minder interferentie biedt WiFi 6E duidelijke voordelen waar veel verschillende omgevingen de vruchten van kunnen plukken. Als organisatie is het dan ook belangrijk om te onderzoeken of WiFi 6E matcht met de interne behoeften en de eisen aan de wifi-infrastructuur. Het is daarbij essentieel om met experts te overleggen om de meest geschikte oplossing te identificeren en implementeren. Zo zorg je er als organisatie voor dat je beschikt over de meest geschikte technologie die niet alleen past bij de huidige situatie, maar ook rekening houdt met toekomstige ontwikkelingen en organisatorische groei.

Terug naar overzicht