Een wifi-verbinding via licht. Dat klinkt misschien als een onderwerp voor in een sciencefictionfilm, maar niets is minder waar. Al jaren wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het zogeheten light fidelity, oftewel lifi. Het idee erachter is dat we straks voor wifi geen radiogolven meer gebruiken, maar dat we onze apparaten verbinden met speciale lifi-lampen. Net zoals access points nu, communiceren deze lampen met elkaar om een draadloos netwerk te creëren. Partijen als Signify en de Koninklijke Landmacht zijn al met lifi aan het experimenteren. Met andere woorden, de apparatuur is er. Het is alleen (nog) niet beschikbaar voor het grote publiek. Daarmee rijst de vraag: is werken via het lichtspectrum de toekomst voor draadloos internet?
De voordelen van lifi
Ten opzichte van wifi heeft lifi een aantal voordelen. Het grootste voordeel – en voor een draadloos netwerk niet onbelangrijk – is de snelheid. Anders dan bij wifi waar allerlei apparaten op dezelfde frequentie het signaal en daarmee de snelheid van de verbinding verstoren, is dat met lifi niet het geval. Licht heeft een breed frequentiespectrum en daarom veel meer kanalen beschikbaar. Dat betekent dat apparaten elkaar minder in de weg zitten, er weinig onderbrekingen zijn en je hoge internetsnelheden kunt behalen.
Daarnaast is lifi ongevoelig voor radiogolven. Dat is gunstig voor omgevingen met apparaten die altijd beschikbaar moeten zijn, zoals bij vliegvelden, ziekenhuizen en defensie. Waar wifi deze apparaten met zijn radiogolven kan verstoren met alle risico’s van dien, kan lifi zonder problemen ingezet worden.
Ook is lifi makkelijk te implementeren. Er is immers overal al licht. Het vereist enkel het vervangen van bestaande lampen naar lampen die lifi-apparatuur ondersteunen. Laten dat nu LED-lampen zijn, iets wat vanuit duurzaamheidsaspect al aangemoedigd wordt.
En niet onbelangrijk; op securitygebied kan lifi mogelijk betere databescherming bieden. Anders dan bij wifi, kan het lifi-signaal niet door muren heen. Dit maakt het moeilijker om dataverkeer en gegevens te onderscheppen.
De nadelen van lifi
De lifi-medaille heeft natuurlijk twee kanten. Een mogelijk nadeel van draadloos internet via licht is dat het apparaat dat je met lifi wilt verbinden een zichtlijn moet hebben naar de lamp waar het signaal vandaan komt. Wordt die zichtlijn onderbroken door een muur of omdat je het apparaat in je broekzak of tas stopt, dan is de kans groot dat het signaal niet meer werkt. Afhankelijk van je omgeving kan bereik een knelpunt zijn.
Een ander nadeel is, los van het prijskaartje, dat lifi zodanig nieuw is dat er nog geen laptops of telefoons op de markt zijn die standaard met lifi kunnen verbinden.
In samenspel met wifi
Jouw wifispullen hoeven voorlopig niet direct de prullenbak in. Het gebruik van lifi zal waarschijnlijk een samenspel worden met wifi. Want of lifi de oplossing is voor jou, hangt helemaal af van waar en hoe je het wilt inzetten. Heb je bijvoorbeeld een groot bereik nodig, maar heeft de ruimte veel muren? Dan is wifi nog de betere en voornamelijk goedkopere optie, omdat je anders om de zoveel meter een lifi-lamp moet ophangen. Maar in open ruimtes zoals een zaal of kantoortuin of in omgevingen zoals ziekenhuizen waar hoge internetsnelheden cruciaal zijn, kan lifi juist waardevoller zijn dan wifi. Op deze manier vullen lifi en wifi elkaar aan: wifi voor grotere open ruimtes en veel bereik en lifi voor specifieke toepassingen waar snelheid en netwerkstabiliteit cruciaal zijn.
In de kinderschoenen
Wat mij betreft gaat het nog wel even duren voordat lifi beschikbaar is voor iedereen. Het staat in de spreekwoordelijke kinderschoenen. Ik verwacht daarom niet dat wifi binnen nu en vijf jaar overal van het plafond gaat. Pas als er (betaalbare) apparaten op de markt komen met geïntegreerde lifi kunnen we hier echt een start mee maken.
Aan de andere kant heeft het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) in 2023 een lifi-standaard goedgekeurd, wat het voor de markt makkelijker maakt om lifi-apparatuur te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot de wifistandaard die nog uit het eind van de jaren 90 komt. Ondanks recente updates zoals wifi 6E, heb je te maken met grote concurrentie van andere apparaten die het netwerk verstoren. Voor de snelheid van onze maatschappij zal dit steeds meer een probleem worden. In dat opzicht moedig ik vernieuwingen rondom lifi sterk aan. En je weet het nooit; met het tempo waarop technologische innovaties tegenwoordig ontwikkelen, ziet lifi misschien sneller het licht dan verwacht.
Terug naar overzicht