Recent heeft Microsoft de eerste preview versie van Windows Virtuele Desktop (WVD) gelanceerd, een VDI werkplek vanuit de Microsoft Cloud. Mosterd na de maaltijd of toch innovatief?
Zoals veel innovaties een golfbeweging kennen, geldt dat ook voor de werkplek. Wat ooit begon met een centrale terminal omgeving werd later de Personal Computer en zo ontstond in de afgelopen jaren de VDI werkplek. Een virtuele desktop gepositioneerd in het centrale datacenter, dicht bij het applicatielandschap. Nu gaan we opnieuw decentraliseren naar het fysieke werkstation. Om dit mogelijk te maken vormt de Windows Virtuele Desktop een belangrijke brug tussen traditionele ‘legacy’ applicaties en de moderne online workspace. Op zichzelf is een Windows Virtuele Desktop dus niet nieuw, maar dit keer wel aangeboden als een PaaS dienst (Platform as a Service).
VDI raakt uit de mode
Virtual Desktop Infrastructure (VDI) is een platform waarop virtuele desktops draaien. Vooral wanneer applicaties verbonden zijn met databases is het vanwege performance redenen nodig om de applicatie dicht bij de serversystemen te houden. Met VDI is het eenvoudig mogelijk om gebruikers toegang te geven tot een Windows werkplek ‘op afstand’ en zo de beschikbaarheid van traditionele Windows applicaties te waarborgen.
In de huidige tijd veranderen de meeste softwareleveranciers hun strategie op applicaties. Hierdoor ontstaan steeds meer apps voor mobiele apparaten en stapt men over naar applicaties die werken in de webbrowser, ofwel Software as a Service (SaaS). Als gevolg hiervan zien we een toename van moderne online workspaces, zoals Omnia Workspace van Ictivity, en neemt de noodzaak voor een VDI werkplek sterk af.
Is Windows Virtual Desktop een gevalletje ‘mosterd na de maaltijd’?
Versaasing geldt niet voor iedere applicatie. Met name omvangrijke business applicaties met veel functies zijn niet eenvoudig om te programmeren naar een webbrowser variant. Hoewel specifieke functionaliteit voor het merendeel van de gebruikersorganisatie vaak wel in een app is opgenomen, blijven er altijd medewerkers die behoefte hebben aan het gebruik van de volwaardige traditionele Windows applicatie. En vanwege mobiliteit zijn deze meestal ondergebracht in een VDI werkplek.
Het innovatieve randje achter Microsoft WVD
Het operationeel houden van een VDI platform is complex en kent een enorme beheerlast. Daarbij gaat alle beheerlast verloren aan techniek in tegenstelling tot gebruikersondersteuning, gebruikersadoptie en daarmee het verhogen van de productiviteit van medewerkers. Onze ervaring leert dat dit altijd ten koste gaat van gebruikerstevredenheid.
Met de inzet van Windows Virtuele Desktop als een PaaS dienst, wat staat voor Platform as a Service, krijg je het gemak van SaaS apps en nu dus ook voor de VDI werkplek! Dit resulteert in overzichtelijke kosten volgens het ‘pay per use’ model en word je niet verrast door extra investeringen voor uitbreiding van VDI serversystemen. Ook heb je geen omkijken naar de beschikbaarheid en onderhoud van de techniek achter de oplossing omdat dit vanuit de dienst al voor je is geregeld. Op die manier ontstaat er ruimte om te innoveren op kernactiviteiten en kan jouw organisatie excelleren in haar eigen organisatiedoelen.
Een Windows Virtuele Desktop als een dienst is beschikbaar via Public en Private Cloud omgevingen zoals Microsoft Azure en in Nederlandse datacenters. Een belangrijke overweging voor technologiekeuze is de uiteindelijke gebruikerservaring. Hierin verschillen de diverse VDI oplossingen die hedendaags beschikbaar zijn enorm.
Is jouw organisatie nog gebonden aan een traditionele VDI werkplek als overbrugging naar de moderne digitale werkplek? Laat je dan niet leiden door VDI technologiekeuze, maar stel vooral de organisatiedoelen centraal. Zo leg je de focus op kernactiviteiten en krijg je een moderne werkplek die past bij de gebruiker!
Edwin Friesen
IT Architect