Waar gewerkt wordt, wordt internet gebruikt. Wifi is daarom tegenwoordig niet meer weg te denken uit de moderne werkomgeving. Op kantoor, thuis, of in een koffiebar: het hebben van een draadloze verbinding is de standaard geworden. Daarom kiezen steeds meer organisaties voor een ‘wifi only’-constructie, waarbij ze volledig overstappen op draadloos internet. Dit past bij trends zoals hybride werken, een groeiend aantal mobiele apparaten en zelfs duurzaamheid: want minder bekabeling betekent minder afval. Maar is zo’n oplossing wel realistisch of haalbaar?

Het einde van de ‘ouderwetse’ kabel

Steeds meer bedrijven laten bekabelde netwerken achter zich, simpelweg omdat ze vaak niet praktisch zijn. Zo lenen bekabelde netwerken zich niet voor die mate van flexibiliteit waar zowel medewerkers als werkgevers naar op zoek zijn, bijvoorbeeld voor flexplekken. Bovendien integreren veel fabrikanten tegenwoordig geen ethernetpoort meer in hun apparaat. Dit kan betekenen dat je een adapter moet aanschaffen om bekabeld te kunnen werken. Maar ook niet elk apparaat ondersteunt dit: voor apparaten zoals tablets zijn geen adapters beschikbaar. Mede door deze factoren worden organisaties gedwongen hun netwerkstrategie te herzien en in te zetten op een betrouwbaar en snel draadloos netwerk. Dit zorgt uiteindelijk voor meer efficiëntie en uniformiteit.

Waarom wifi only?

Naast flexibiliteit zijn er nog meer redenen om gebruik te maken van een wifi only-oplossing. Een wifi only netwerk kan kosten besparen doordat er minder bekabeling, netwerkswitches en installatiekosten nodig zijn. Vervolgens kunnen er ook op operationeel vlak kosten bespaard worden, omdat er minder fysieke netwerkapparatuur beheerd en onderhouden hoeft te worden. Ook beveiliging is soms een reden om over te stappen. Zo biedt wifiauthenticatie met encryptie op basis van pre-shared keys, gebruikersaccounts en/of certificaten voor een extra beveiligingslaag, iets wat bij veel traditionele bekabelde netwerken ontbreekt.

Een andere praktische reden om toe te werken naar een wifi only-oplossing, heeft te maken met IoT-apparatuur in moderne smart office-omgevingen. Veel van dit soort apparaten, denk aan slimme thermostaten, sensoren en soms zelfs toegangssystemen, werken via wifi of andere draadloze protocollen. Dit maakt een stabiele draadloze verbinding belangrijk. Tegelijkertijd sluit het gebruik van wifi voor IoT-apparaten niet uit dat een bekabeld netwerk naast wifi blijft bestaan. Een hybride netwerkstructuur, waarbij wifi wordt gebruikt voor draadloze apparaten en bekabeling voor toepassingen die snelheid of extra stabiliteit vereisen, kan dan ook de meest toekomstbestendige keuze zijn.

Ook maakt een goed ingericht wifinetwerk tracking en locatiebepaling mogelijk, waardoor apparaten binnen een gebouw eenvoudig gelokaliseerd kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld handig in magazijnomgevingen, zodat real-time inzichtelijk gemaakt kan worden waar specifieke scanners, vorkheftrucks en producten zich bevinden. Dit verhoogt de efficiëntie en maakt logistieke processen soepeler.

Aandachtspunten bij wifi only

Hoewel een wifi only-oplossing veel voordelen heeft, is deze aanpak niet voor elke organisatie geschikt of mogelijk. Sommige sectoren zullen (voorlopig) afhankelijk blijven van bekabeld netwerk. Dit zijn met name organisaties die:  

  1. Afhankelijk zijn van hoge snelheden:
    Op dit moment kunnen er via bekabelde netwerken hogere snelheden behaald worden dan via wifi. Deze snelheden zijn noodzakelijk in datacenters, maar ook bij het verzenden van grote bestanden. Denk hierbij aan 3D-modellen van grafische- of architectenbureaus, of röntgenfoto’s in ziekenhuizen.
  2. Stabiliteit vereisen:
    Wifi signalen kunnen verstoord worden door andere netwerken, bluetooth of radarsignalen. Deze instabiliteit kan voor sommige bedrijven grote gevolgen hebben. Denk hierbij aan medische apparatuur in ziekenhuizen.
  3. Breed signaal nodig hebben:
    Nadat een wifinetwerk is ingemeten, kan het bereik minder worden door veranderingen in de omgeving. Denk hierbij aan een verbouwing (plaatsing van wandjes, kasten of ander meubilair) of plaatsing van verschillende goederen in magazijnstellingen

Inmeten is weten

Kies je voor een wifi only-aanpak, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Dit houdt in dat er uitgebreide metingen moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om te bepalen hoe muren, ramen en andere obstakels signalen beïnvloeden. Daarnaast moet strategisch worden nagedacht over de plaatsing van access points, zodat ze voldoende dekking bieden zonder elkaar te verstoren. Ook andere storingsbronnen, zoals wifinetwerken in de omgeving, moeten in kaart worden gebracht zodat deze verbindingen elkaar niet verstoren.

Wifi only: een realistische doelstelling?

Voor veel organisaties klinkt een wifi only-aanpak als de ideale oplossing: geen verstrengelde kabels meer, een grote mate van flexibiliteit én lagere kosten. Toch zien we in de praktijk nauwelijks volledig wifi only-organisaties. Vaak gaat het om een hybride constructie, oftewel een combinatie van wfi en een bekabeld netwerk. Hoe ver een organisatie hierin gaat, hangt af van de specifieke behoeften en IT-infrastructuur. Hoe eenvoudiger de IT-infrastructuur, hoe gemakkelijker het is om een groot deel van het bekabelde netwerk te vervangen door wifi.

Maar ondanks dat wifi al jaren een begrip is, blijft het zich continu ontwikkelen. Zo beloven nieuwe technologieën, zoals wifi 6E en wifi 7, hogere snelheden en stabielere verbindingen, waardoor wifi only in de toekomst steeds realistischer wordt. Maar voor nu blijft een gebalanceerde aanpak – de combinatie tussen wifi en bekabeld internet – vaak de beste keuze. Wil je weten wat de beste inrichting is voor jouw organisatie? Maak een afspraak voor een wifi site survey met één van onze specialisten.

Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen in wifitechnologie? Lees er meer over in onze blog over wifi 6E.  

Terug naar overzicht