Als we thuis de deur uitgaan, het kantoorpand als laatste verlaten of de garage uitkomen, doen we de deur vrijwel altijd op slot. Wel zo veilig, toch? En ondertussen een automatisme. Maar waar we die deur thuis of op het kantoor altijd dicht doen, laten we deze online onbewust nog weleens op een kier staan. Wat net zulke vervelende gevolgen kan hebben. Om ook jouw online deuren goed op slot te doen én te houden, geven we je vijf tips die je hierbij helpen.
1. Verwijder overbodige applicaties en online accounts
Een goed startpunt om je online veiligheid te verhogen, is door kritisch te kijken naar je gedownloade applicaties of online accounts. Accounts van applicaties bevatten een schat aan persoonlijke gegevens die aantrekkelijk zijn voor kwaadwillenden, zoals je voor- en achternaam, geboortedatum, adres of zelfs creditcard- of bankgegevens. Daarnaast heb je deze applicaties misschien toegang gegeven tot je contacten, berichten, foto’s of locatie. Dat is nuttig als je de applicaties gebruikt, maar risicovol als dit op de achtergrond doorloopt terwijl je de applicaties niet meer gebruikt. Verwijder daarom overbodige applicaties én accounts. Zo beperk je jouw online identiteit en opgeslagen persoonlijke gegevens tot de applicaties waar je daadwerkelijk iets mee doet. Dit vermindert de mogelijkheden voor kwaadwillenden om informatie in handen te krijgen.
2. Gebruik unieke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie
Wachtwoorden zijn cruciaal: ze zijn de toegangspoorten naar accounts waarin jouw persoonlijke gegevens staan. Zorg er daarom voor dat je unieke, niet voor de hand liggende wachtwoorden verzint. Hierbij geldt: hoe langer, hoe sterker. Een wachtwoord van minstens 12 tekens, zoals ‘Mijnh0ndeetgra@s’ is sterker dan het kortere ‘qwerty123!’. Afwisselen in tekens, cijfers en letters is ook belangrijk. Toch is het vooral de lengte die bepaalt hoe moeilijk het voor kwaadwillenden is om je wachtwoord te kraken. Gebruik bijvoorbeeld een zin uit je favoriete liedje of boek. Én maak voor elk account een nieuw wachtwoord. Zo voorkom je dat kwaadwillenden met één wachtwoord op meerdere accounts kunnen inloggen.
Benieuwd naar hoe sterk jouw wachtwoorden zijn? Test het in de wachtwoordkraaktest.
Een andere manier om je accounts te beschermen, is met tweefactorauthenticatie. Hierbij worden jouw inlognaam en wachtwoord aangevuld met een extra controle, bijvoorbeeld een vingerafdruk of SMS-code. Je begrijpt dat deze extra beveiligingslaag het voor kwaadwillenden een stuk lastiger maakt om in te breken op jouw accounts. Maak hier dus zoveel mogelijk gebruik van.
3. Installeer een virusscanner
Virussen houd je het liefst buiten de deur. Eenmaal op jouw apparaat, kan het je laptop of telefoon namelijk trager maken, beschadigen, gegevens stelen en helaas nog veel meer. Een virus moet je dus zo snel mogelijk opsporen én aanpakken. En daarom heb je een virusscanner nodig die dit op de achtergrond voor je doet. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten virusscanners om te installeren, zowel betaald als gratis. Een voorbeeld van een gratis viruscontrole is de online scanner van F-secure.
4. Gebruik een veilige browser
Elke stap die je zet op het internet doe je via een internetbrowser. Denk bijvoorbeeld aan Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge of Apple’s Safari. Hierin doe je bankzaken, bestel je spullen, download je teksten of voer je zoekopdrachten in. Browserbeveiliging is daarom cruciaal. Houd je browser daarom up-to-date door regelmatig updates uit te voeren en controleer geregeld of er een slotje in de adresbalk staat. Dit laat zien dat je op een beveiligde website zit.
5. Controleer of je persoonlijke gegevens veilig zijn
Datalekken zijn helaas aan de orde van de dag. Via deze datalekken stelen kwaadwillenden jaarlijks persoonlijke gegevens van miljarden gebruikers. Jouw gegevens kunnen hier tussen staan. Kwaadwillenden kunnen met jouw gegevens en onder jouw naam van alles doen; van spullen kopen tot het afsluiten van verzekeringen. Het is dus aan te raden om na te gaan of jouw e-mailadres in verkeerde handen is gekomen. De politie heeft hiervoor een tool ontworpen. Mocht jouw e-mailadres een rode vlag opleveren, dan neemt de politie direct contact met je op om te voorkomen dat criminelen jouw gegevens daadwerkelijk gebruiken.
Online veiligheid wordt steeds belangrijker, zowel voor privé als voor zakelijke accounts en applicaties. Wil je meer weten over online veiligheid specifiek op de werkvloer? Lees hier verder.
Terug naar overzicht